יום שני, 19 ביולי 2010

ארט ספיגלמן/מאוס



לרגל התערוכה "גיבורים, מפלצות וסופרבי'ס"  Helden freaks und Superrabbis במוזיאון היהודי בברלין הוקרנו ביום שני 5.7 שני סרטים דוקומנטריים על ארט שפיגלמן ועבודתו.
ארט ספיגלמן הוא אמן קומיקס נודע, דור שני לניצולי שואה שחי ועובד בניו יורק. הוא נחשב לדמות מפתח בסצנת האנדרגראונד של סוף שנות ה60 ושנות ה70 בתחילה בסאן פרנסיסקו ואח"כ בניו יורק (עוד קצת רקע כאן)
                
אז                                                       והיום
ספרו "מאוס" (עכבר) הוא אוטוביוגרפיה יוצאת דופן המציגה בקומיקס את סיפור חייו של אביו, ולאדק, החל משנת 1928 ועד 1945, חייו לפני המלחמה, סיפור הישרדותו וקורותיו אחרי המלחמה, דרך היחסים המורכבים והקשים של האב ובנו.
בנובלה הגרפית בשני חלקים (חלק I - אבא מדמם הסטוריה, חלק II - וכאן החלו צרותי), מוצגים היהודים כעכברים, הגרמנים (נאצים) כחתולים, הפולנים כחזירים וכך הלאה. הבחירה בעכברים מתייחסת לדבריו של היטלר כאילו היהודים הם שרצים וכמובן משחקת עם הקונוטציה למילה 'RAUS'. לשאלה מדוע הוא בחר להציג כך את הסיפור השיב ספיגלמן "הייתי צריך להציג את האירועים והזכרונות של השואה מבלי להראות אותם."
הספר החל להתפרסם כמדור בעיתון הקומיקס RAW שהוציאו ספיגלמן ואשתו פרנסואז מולי בניו יורק. בשנת 1986 יצא הספר "מאוס: סיפורו של ניצול" ובשנת 1991 יצא לאור החלק השני. הספר תורגם לעברית במהלך שנות ה80 תחת הכותרת "עכבר: סיפורו של ניצול" בשנת 2010 תורגם הספר מחדש.
ייצוג השואה באמצעי לא שגרתי כמו קומיקס הביא לדיון האם לא מדובר בזילות השואה לספר כך את סיפורו של האב. מעבר לכך שטוב שמתקיים דיון בנושא, לדעתי, הספר מתאר (ממה שראיתי, עדיין לא קראתי את כל הספר) בצורה חדה ומאד ממשית את סיפורו של האב והשלכותיו על הבן.
בשנת 1992 זכה ספיגלמן בפרס פוליצר מיוחד על הספר. 
הסרט הראשון היה הפקה של הערוץ השני הגרמני משנת 1987, הוא סרט דוקומנטרי המלווה את ארט ספיגלמן במסעו לפולין, שם הוא מתחקה אחרי שורשי אביו. בעיירה שבה גר באושוויץ ובבירקנאו.
התמונות מבירקנאו והאזור היו לי קשות לצפייה, בשנת 87' האזור כולו נראה בערך כמו שהוא נראה בסוף המלחמה. סוג של מסע בזמן. מה גם שההפקה מצאה איזה קרון רכבת ישן וצילמה את חלקים הדרך מתוכו.
בנוסף הוא מחליט ללכת לראות בית מטבחיים, לראות כיצד שוחטים פרות בכדי לקבל את ההרגשה של הריגה סיטונאית כמו במחנה ההשמדה. כשאני עוצמת עיניים אני עדין יכולה לראות את הפרה המסכנה ההיא.
הסרט השני, בהפקת ארטה משנת 2009 הוא פורטרט של ספיגלמן החל משנותיו בסצנת האנדרגאונד של סאן פרנסיסקו וניו יורק, דרך הקמת המגזין RAW ועד עבודותיו הנוכחיות והוא מציג גם את משפחתו. אשתו, פרנסואס מולי, היתה שותפתו להקמת מגזין הקומיקס REW, או כדבריו "היא הציעה לי להקים מגזין קומיקס אחרי שלא מצאתי את העבודה המתאימה לי. אמרתי לא והקמנו את המגזין. ככה זה עובד אצלנו". כיום היא העורכת הגרפית של 'הניו יורקר'. בתו ובנו עוסקים אף הם באמנות.
מעניין לראות את השינויים שחלו בו, כיצד הפך מאמן שוליים בועט ונוירוטי ודי בלתי נסבל לטעמי, לאיש מפוכח וציני אבל גם רגוע ומפויס.
ספיגלמן מציג את חייו בעבודות הקומיקס שלו, החל מהתמוטטות העצבים שלו בסוף שנות ה60, דרך התאבדותה של אמו ועד עדותו לנפילת מגדלי התאומים (ילדיו היו בבי"ס ליד המגדלים והוא ואשתו רצו לשם לחפש אותם וראו את המגדלים מתמוטטים לנגד עיניהם) וכמובן ספרו 'מאוס'.


הוא צייר כמה מהשערים המפורסמים של הניו יורקר מאגזין, בינהם השער בו רואים את מגדלי התאומים בשחור על רקע שחור.
ארט ספיגלמן עבד במקביל בפרויקטים מסחריים, בציורי קומיקס פורנו בתחילת דרכו והוא גם האיש מאחורי הרעיון והציורים של 'חבורת הזבל'. 
ב2007 הוא זכה אורח במשפחת סימפסון, מה שמראה עד כמה הוא חלק מהתרבות האמריקאית.
הקומיקסאים (מימין): דן קלואס, אלן מור וארט ספיגלמן בפרק "בעלים וסכינים" 2007

בסוף הסרטים העפתי מבט קצר בתערוכה. התערוכה יפה ומושקעת ובה למעלה מ400 פריטים החל מראשית המאה ה20 ועד ימינו. התערוכה מציגה את התפתחות הקומיקס, גיבורי העל ל שנות ה30 וה40, סצינת האנדרגרואנד כתגובה לתקנות הנוקשות בארה"ב ועד הנובלות הגרפיות של ימינו.
בתערוכה יש גם נציגות ישראלית בין השאר ירמי פינקוס, רותו מודן ואורי פינק.
אני לא מחובבי הקומיקס הנלהבים אבל הייתי ממליצה על התערוכה לאוהבי קומיקס. מי שאינו חובב קומיקס לא ימצא הרבה עניין בתערוכה הזו.
  
התערוכה נמשכת עד 8.8.2010.

המוזיאון היהודי מקיים פעילויות תרבות ללא תשלום:
במסגרת אירועי הקיץ במוזיאון היהודי מתקיימות בין היתר הופעות ג'אז בגינת המוזיאון בימי ראשון בשעה 11 בבבוקר. הכניסה חופשית.
בחודש ספטמבר יחזרו הקרנות הסרטים בימי שני, סרטים הקשורים, לרוב לנושאי התערוכות המוצגות.

עוד קצת בנושא:
על ארט ספיגלמן, עבודתו והספר 'מאוס' באתר במה
מתוך הספר:
הפרק הראשון (בקובץ PDF)
ועוד הצצה לספרעל ההתלבטויות ביחס לספר ועל היחסים של הסופר עם אביו ואשתו.
ביקורת על הספר: בעברית ובאנגלית
וראיון עם ארט ספיגלמן (ממש קצר, באנגלית) בערוץ ארטה.

**שודר בתכנית "קול ברלין" בתאריך 9.7.22010

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner